Curcuma Pro 60 tabletek kurkuma

5.0 (1 głos) 5 0 1

od 99,00

W świecie roślin znanych jest dużo gatunków, które ze względu na smak i zapach użytkowane były i nadal są do podnoszenia walorów smakowych przeróżnych potraw. Poza walorami kulinarnymi, spomiędzy niezliczonej ilości roślin, na uwagę stanowczo zasługuje, ze względu na znaczny potencjał parametry prozdrowotnych, kurkuma (inaczej szafran indyjski) (Curcuma longa), której cenne parametry wykorzystuje się jest od tysięcy lat w tradycyjnej hinduskiej i chińskiej medycynie.
Do celów prozdrowotnych i przyprawowych wykorzystuje się kłącza Ostryżu długiego, bogate w cenne komponenty aktywne. Zawierają one do 5% mieszaniny żółtych barwników, zwanych kurkuminoidami (związki polifenolowe), wśród nich kurkuminę i dwudesmetoksykurkuminę. Pozostałe składniki kurkumy to olejek eteryczny o intensywnym zapachu (5%), węglowodany, w głównej mierze skrobia (70%), białko (6,3%), tłuszcz (5,1%), elementy mineralne: wapń, żelazo, potas, sód, a także witaminy: B1, B2, C, niacyna.
obecnie kurkuma jest przedmiotem wielu badań naukowych, zaś lista jej prozdrowotnych cechy stale się wydłuża.
Poznaj prozdrowotne parametry kurkumy - wykazuje silne działanie antyoksydacyjne porównywalne z witaminą C i E. Spożycie kurkuminy neutralizuje w komórce reaktywne formy tlenu, w tym anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy, ochrania lipidy przed oksydacyjnym utlenieniem - wzmacnia układ wytrzymałościowy - należycie wpływa na zdrowie płuc i górne drogi oddechowe - wspomaga procesy trawienne, zwiększa wytwarzanie żółci usprawniając trawienie i wchłanianie tłuszczów, łagodzi wzdęcia, zaparcia - wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby - wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego - wspiera krążenie krwi - pomaga utrzymać zdrową skórę - pobudza apetyt, w sytuacji jego utraty
Jak rozszerzyć przyswajalność kurkumy?
Kurkumina ma szczególnie szybki metabolizm w przewodzie pokarmowym, słabą rozpuszczalność w płynach ustrojowych i niską biodostępność, ze względu na hydrofobowy charakter cząsteczki.
Badania farmakokinetyczne na zwierzętach wykazały, że 40–85% doustnej dawki kurkuminy przechodzi poprzez przewód pokarmowy w niezmienionej postaci, a większość wchłoniętego polifenolu jest prędko metabolizowana w błonie śluzowej jelita i wątrobie.
W celu rozwiązania tego problemu towar Curcuma Pro został dodatkowo wzbogacony o opatentowaną formułę MicroActive Curcumin - mikronizowany ekstrakt z kłącza ostryża długiego standaryzowanego na kurkuminoidy. Oznacza to, że jego cząstki zostały zmniejszone do nad wyraz minimalnego wymiaru (10 mikronów), co umożliwia ich pokaźniejszą wchłanialność i biodostępność. w dodatku specjalna mieszanka polimerów w formule MicroActive Curcumin spowalnia szybkość uwalniania kurkuminoidów, dzięki czemu dłużej pozostają one w krwiobiegu.
Badania wykazały MicroActive Curcumin o przedłużonym uwalnianiu, w porównaniu z innymi preparatami kurkuminy: - ma 10-krotnie pokaźniejszą absorpcję aniżeli zwykła kurkumina
- osiąga szybciej maksymalne stężenie we krwi: 2 godziny w porównaniu do 4 godzin w sytuacji zwykłej kurkuminy - gwarantuje przedłużone uwalnianie poprzez 12 godzin
By rozszerzyć przyswajalność kurkuminy poprzez organizm artykuł został wzbogacony o piperynę (element aktywny w owocach czarnego pieprzu) oraz przeciętniełańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT.
Zawarty w produkcie ekstrakt z owoców czarnego pieprzu BioPerine wspomaga dodatkowo działanie kurkuminy poprzez korzystny wpływ na: - właściwą pracę wątroby i układu trawiennego. - zdrowie skóry - poprawne funkcjonowanie układu oddechowego, niepodatnościowego, antyoksydacyjnego i nerwowego