od 412,44 zł
- 1%
Nowsze modele okapów kuchennych wyekwipowane są w diody LED, które genialnie oświetlenie płyty kuchennej i jej bezpośredniej okolicy. Diody LED w porównaniu z innymi systemami oświetlenia są wyjątkowo ekonomiczne, emitują światło zbliżone do światła naturalnego, zużywają minimalną ilość energii, a dodatkowo znamionują się wyjątkowo długim (nawet trzykrotnie dłuższym) okresem żywotności. Należycie przypasowany i prawidłowo zainstalowany okap kuchenny z oświetleniem LED stanowi pokaźny element wyposażenia kuchni nie tylko z punktu widzenia estetyki, lecz i funkcjonalności.
Z chwilą, gdy w innowacyjnych mieszkaniach kuchnia awansowała do rangi centralnego wnętrza, poziom hałasu emitowanego przez okap zaczął stanowić ważne kryterium wyboru. Wytwarzane w ostatnich latach okapy kuchenne są coraz bardziej skuteczne, toteż Gorenje coraz częściej stosuje w swoich urządzeniach izolację akustyczną.
Także Ty możesz sprawić, że okap w Twojej kuchni będzie działał ciszej:
• Zamiast elastycznych przewodów żebrowanych wybierz raczej krągłe przewody o przygładzonej powierzchni.
• Powietrze przepływające poprzez nierówne wnętrze sprężystych przewodów buduje pokaźniejszy hałas.
• Trzymaj się ściśle wytycznych dotyczących zalecanych średnic przewodów instalowanych w całym systemie odpowietrzającym.
• Przewody rurowe można zaizolować, co pozwoli zredukować możliwość gromadzenia się w nich kondensatu.
Poziom natężenia hałasu wyraża się w decybelach (dB). Przeciętny poziom hałasu generowany poprzez okap kuchenny wynosi 55 dB.
• Nie zapomnij włączyć okapu przed rozpoczęciem gotowania. W ten sposób zwiększysz jego wydajność.
• Okap pozostaw włączony jeszcze poprzez około 10 – 15 minut po zakończeniu gotowania. To pozwoli usunąć z powietrza resztki oparów.
• w trakcie użytkowania okapu nie otwieraj w kuchni okna, żeby nie zaburzyć korzystnej cyrkulacji powietrza i nie zniwelować efektu podciśnienia.
• by uzyskać maksymalną efektywność wietrzenia, wybierz okap kuchenny posiadający przynajmniej taką samą szerokość, jak płyta do gotowania.
Jaka powinna być efektywność nowego okapu kuchennego? Jest to w pokaźnej mierze uzależnione od wielkości kuchni, w której będzie on zainstalowany. Przyjmuje się, iż w ciągu 1 h okap powinien oczyszczać powietrze w kuchni 10-20 razy. W kuchni o rozmiarach 4 x 4 m i wysokości 2,5 m jest to około 400–800 m3 powietrza/h. Ponieważ w trakcie korzystania z okapu kuchennego nie sposób uniknąć niepokaźnych strat ciśnienia ważne jest, żeby przestrzegać następujących zasad:
• do konstrukcji za każdym razem stosować przewody odprowadzające o zalecanej średnicy (Ø). Średnica jest przekazana na przewodzie
• jeśli jest to realne, należy używać gładkich przewodów, które zniżają opory powietrza
• instalacja przyłączeniowa powinna być w miarę możliwości jak najkrótsza i pozbawiona niepotrzebnych zakrętów.
• Należy unikać ostrych zmian kierunku przebiegu przewodów. Przewód instalacyjny lepiej jest poprowadzić łagodnymi łukami, tak by powietrze miało łatwiejszą drogę i by uzyskać jak najmniejsze straty ciśnienia.
Leszek1951R
Jacek