od 28,44 zł
- 3%
Od Tysięcy lat wiadomym jest (zwykle w Chinach i na Dalekim Wschodzie), iż zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży należycie w swych kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi.
Zaburzenia krążenia, czyli niedobór lub nadmiar energii, za każdym razem doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które pousuwa zaburzenia w krążeniu energii.
W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli zapobieganie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo przez nakłuwanie odpowiednich punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać odpowiednie pokarmy lub zioła, które także przywrócą równowagę.
Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny prezentuje, jak to należy praktycznie wykonać. Na wstępie znajdziemy opis Zasady Pięciu elementów, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej.
przekazano także opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu części. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, lecz osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, z łatwością dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy.
Czytając o.objawach niektórych chorób, wynajdziemy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi. Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony bardzo transparentnie.
Opis wpływu różnorodnych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza ergonomicznych uwag. Jak należy nowoczesnać w określonych zaburzeniach równowagi energii. Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje mnóstwo praktycznych wskazówek dla osób na nie cierpiących.
Szkoda, iż autorka nie opisała w tym rozdziale większej ilości chorób. Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu części jest bardzo ciekawa i w takiej formie rzadko pokazujena. Można z tego rozdziału wyciągnąć niemało indywidualnych wskazówek co do produktów, które należałoby wziąć pod uwagę przy układaniu własnej diety.
Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru trafnych proporcji smaków. Jest to nieporównany dotychczas układ. Istotnie niebanalny i pożyteczny. Myślę, iż książka pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru odpowiednich produktów żywnościowych pod kątem sprawdzanej poprzez tysiące łat Zasady Pięciu komponentów.
Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, iż osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w tej książce, bez dwóch zdań nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swego zdrowia. Dr n. Med.
Andrzej Frydrychowski