kuchnia indyjska, artemis_095

E-book autorstwa O-press wydanie 2012

4.3 (3 głosy) 5 0 3

od 5,36

Kuchnia indyjska lubuje się w bogactwie swych przypraw. Są one typowo ostre i tworzą kolorowe mieszanki, niejednokrotnie zabarwiając inne komponenty. Spośród najpopularniejszych wymienić można choćby imbir, cynamon, kardamon, kolendrę, chili, a także mieszankę zwaną garam masala. Kuchnia indyjska to w znacznej mierze różnorodność potraw wegetariańskich. Hindusi z biedniejszych regionów przez wieki musieli sobie radzić bez mięsa, co w pełni im się udawało i nadal udaje. Nie oznacza to jednak zupełnego braku potraw mięsnych w tej kuchni; wprost przeciwnie – są one dość liczną reprezentacją w tej książce, natomiast z przyczyn religijnych nie wynajdzie się tutaj dań z wołowiny. Jeśli już coś będziemy smażyć, to nie na pierwszym lepszym tłuszczu, tylko na tzw. Ghee, czyli sklarowanym maśle, które w Indiach prócz znaczenia kulinarnego ma zastosowanie w obrzędach sakralnych.